Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik: “Köy Yaşam Merkezleri, köylerin kalbi demektir”
Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik: “Köy Yaşam Merkezleri, köylerin kalbi demektir”
KAYSERİ Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı proje ile Kayseri’de atıl durumdaki köy okulları restore edilerek ‘Köy Ömür Merkezi’ haline getiriliyor. Küçük Bürüngüz Köyü Yaşam Merkezi’ni ziyaret eden Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik, “Köy Yaşam Merkezleri köylerin kalbi demektir” dedi.
Melikgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Kaya, Melikgazi Şehit Hüseyin Danacı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Tatlı ve Melikgazi Şehit Hüseyin Danacı Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Sibel Pernek eşliğinde. Dikim-nakış ve el sanatları kurslarının verildiği merkezde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği içinde tarım ve hayvancılık kursları da düzenleniyor. Merkezde çocuklarıyla bire bir gelen kursiyerler için anaokulu sınıfı da bulunuyor.
Köy Ömür Merkezlerinin, köyün atan kalbi anlamına geldiğini söyleyen Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik, “Bugün hem Küçük Bürüngüz Köyü Ömür Merkezimizi tanıtmak hem de oradaki faaliyetleri incelemek için buradayız. 31 Köy Yaşamı kurduk. Kayseri’deki merkezler.Zamanla kapatılan köy okullarımızın tekrar hayata geçeceğini anlayacağız.Köyün atan kalbi demek,öğrenci yetersizliğinden kapatılan köylülerin okullarının, Atıl durumdaki canlanacak, öğrencimiz varsa anaokulu olarak, öğrenci sayımız azsa anaokulu olarak, burada öğrencimiz yoksa velilerimize ve mahallede yaşayan vatandaşlarımıza kamu hizmeti sağlayacağız. Eğitim yoluyla kurslar açarak köyün yaşamına canlılık kazandırmak amacı ile yapılmış bir projedir.Milli Eğitim Bakanlığımızın çok değer verdiği bir projedir. evlerinde ama şimdi bu kurs sayesinde, Köy Ömür Merkezi sayesinde hepsi yaklaşık 3-4 aydır kursumuzu veriyor. onlar bizim zamanımızda. Yeni dikiş öğrenenler var, farklı beceriler edinenler var. Burada yeni beceriler öğrenmenin yanı sıra Melikgazi Halk Eğitim Merkezi’nin projeleri sayesinde becerilerini kazanca dönüştürüyorlar. Fayda tarafında, konutlarına katkıda bulunurlar. O yüzden bu kurslar çok değerli. Kayseri’de 31 Köy Yaşam Merkezi inşa ettik. Bakanlığımızın projeleri ile önümüzdeki yıllarda en az 10 hanesi olan köylerde bu projenin uygulanması yönünde yönergeler bulunmaktadır. 2023 yılında Köy Yaşam Merkezi açacağız. Bu merkezlerden bugüne kadar 467 kursiyer faydalanmıştır. Bu proje için Milli Eğitim Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Burayı hep köylülerle birlikte hareketlendirdik ve Köy Yaşam Merkezi olarak köy hemşehrilerimizin buluşma noktası haline getirdik. Burada sadece dikiş nakış kursları düzenlenmiyor, özellikle bu kursta Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzle işbirliği içinde hayvancılık ve tarımla uğraşan köylülerimize yönelik seminerler düzenleniyor. İl Sağlık Müdürlüğü ile anlaşmamız var onlar da bilgi veriyorlar. Burası Köy Yaşam Merkezi olmuştur. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.”
Melikgazi Şehit Hüseyin Danacı Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Sibel Pernek, merkezler sayesinde kadınların da ev ekonomisine katkı sağlayabildiğini belirterek, “Bakanlığımızın 15 Temmuz’da yayınladığı bir proje doğrultusunda Melikgazi bölgesinde. 1 Ağustos’ta atıl durumda olan köy okulları hayata geçirilip Köy Yaşam Merkezi’ne dönüştürülmelidir.Bölgemizde kurslarımızı açtık.Bölgemizde 6 adet Köy Yaşam Merkezi bulunmaktadır.Bu Köy Yaşam Merkezlerinde kurs ve kurslar açılmaktadır. kadının gelişimi, kültürel, okuryazarlık ve mesleki gelişimi olmak üzere toplam 467 kursiyerimiz bu kurslardan faydalanmıştır.Şu anda 89 kursiyerimiz aktif olarak eğitim almaya devam etmektedir.Özellikle Köy Yaşam Merkezlerimizin nefes almaya devam etmesi için , kadınlarımız evlerinde oturmak yerine burada vakit geçirsinler, hem ekonomide hem de ekonomide e-öğrenmeyi tavsiye ediyor ve katkı sağlamalarını bekliyoruz.” Kursiyerlerden 41 yaşındaki Safiye Bölük, “Ağustos ayında burada başladık. O zamandan beri kurs bizim için çok eğlenceli geçti ve evde kalmaktansa burayı tercih ettik. Dikiş dikmeyi burada öğrendik. Kadınlarımız evde oturup eşlerinden para beklemesinler, dikiş nakış kurslarında bütün işleri gelip yapsınlar. Gelsinler kendi paralarını kazansınlar” dedi.
Köy Yaşam Merkezi’nde kursiyerlerin yaptığı ilk pastanın İl Milli Eğitim Müdürü Ayhan Teltik tarafından kesilmesinin ardından ziyaret, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.